måndag 20 juli 2009

The Man From Kokkola

Dags för road-trip. Jag är utom mig av förtjusning. Det har utlovats perfekt väder. Allting är planerat in i minsta detalj. Eller egentligen är ingenting planerat. Alltså vi har planerat att inte planera någonting. Spontanitet ska prägla helgen. Vi packar ner sovsäckar för säkerhets skull. En militärisk övernattning i g-skogen var vår sista utväg.

Avfärden är planerad till fredag. Jag anländer till vasa på torsdag kväll. Lägenheten är tom, Nicke berättar att de är nere vid Ollis och tar sig en kall en. Jag joinar. Beställer in en guiness. Ack så gott. Vi spelar trivial och på något märkligt sätt så vinner jag inte. Alltid på mina plupp-chanser så får jag någon omöjlig fråga om det Algeriska inbördeskriget. Micke ställer till med efterfest och bjuder dit både bartendern och dörrvakten. Vi glor på youtube och dricker öl.

Fredag så. Jag och Nicke gör några sista-minuten-inköp vid alko och citymarket. Bob anländer med sin tjusiga bil. Han har tejpat fönstret med jesus-tejp. Snyggt! Kylväskan är fullproppad med öl och snus. Jag placerar mig strategiskt nära den. Efter några kilometer låtsas jag somna. Nicke klagar på att stämningen i bilen är för dålig, och lovar att jag får börja knäppa öl. Göttans!
Efter ett pit-stop i Björneborg byter vi chaufför. Bob börjar dricka öl som aldrig förr.
I Åbo ser jag en synnerligen snygg blondin i baksätet av en bil. Nicke påpekar att det är en äkta blondin. Ingen fusk-blondin här inte. Jag kräver att han ska köra om. Sagt och gjort, vi kör upp jämsides. Ack och ve. Det är en man. En långhårig hårdrockare. Ingen tvekan om att han var naturligt blond iallafall. Mitt misslyckande skyller jag på min ölkonsumtion.
Vi plockar upp Maki, som fyller år, i Pargas. Han sitter på bakgården och super med några kompisar. What a suprise! Vi ger honom en Jallu-Viina i födelsedagspresent. Hans favorit. Han kallar den för sheriffen.
Med maki i bilen blir stämningen hög. Han lyckas dansa till Michael Jacksons beat it - sittandes.
Maki bjuder på estnisk vodka blandat med blåbärssaft. En myra har smugit sig ner i flaskan. Det blir en tävling vem som först sväljer myran. Man måste blunda när man dricker. Maki vinner.

Väl framme i ekenäs så kör vi ett varv till brigad-porten för att "hälsa". Vakten verkade glad, fastän han inte hade någon permission.
Vi kör till Lindas. Hon krockar nästan med oss när hon backar ut bilen. Jag tror hon försökte smita från oss. Nåväl, vi beger oss - ganska runda under fötterna - till en uteservering. En trubadur spelar. Han blir vår bästa vän. Bob spyr på toaletten. Jag och Maki dansar på "dansgolvet" och Nicke shottar. Vi träffar många gamla och nya vänner.
Jag och Maki bestämmer oss för att nakenbada. Vi är halvvägs när vi kommer på att Nicke och Bob ska med. Maki visar kuken åt hela uteserveringen. En 18-årig tjej skiner upp med ett glatt leende. Vi plumsar i havet. Kallt som satan. Fort upp igen och in i Lindas bil. Hon är ganska glad.
Maki spyr på sina kalsonger och slänger ut dom genom fönstret. Linda kör oss fort som fan till Emmelinas. Hon är inte hemma. Jag tar fram sovsäcken för att sova på vägen. Emmelina kommer hem och bäddar ner oss. Fyra slagna hjältar.







Lördag. Jag vaknar med en hemsk huvudvärk. Någon hurtpelle får för sig att vi skall till stranden. Jag tror det var Emmi. Jag är måttligt intresserad av förslaget, men jag blir nedröstad. För att göra det bästa av situationen tar jag en öl. Emmelina pickar hål på en till öl, så jag får två öl. Vid stranden träffar vi på Chriso och Svajje. Dom är nyktra. Maki och Jag börjar bli berusade. Klockan är 12. Emmelina har många vackra kompisar, och alla har tatueringar. Jag är fascinerad.
Jag döper om Sticky-Icky-Vicky till Marijuana-Vicky. (See what I did there?)
När kylväskan är tom, bortsett från tomburkar så beger vi oss till snabbköpet. Vi har bestämt oss för att grilla ikväll. Nicke är grillmästare och lyckas förträffligt. Emmi har köpt nypäärona, men Emmelina spiller bort potatisvattnet innan jag hann göra pikkalakan. Bittert.
Jag har köpt en rödvinsflaska till maten. Uj så gott. Jag känner mig sofistikerad. Jessica joinar oss. Hon är måttligt imponerad av min tennis-frisyr. Bob är chaufför ikväll och kör oss till en fest i Pojo? Where the fuck is Pojo? Där väntar 20 brudar och en bål. Jag skall prompt bevisa åt alla som vill titta, att bålen är alkoholfri. Får höra i efterhand att det är den inte. Linda och Kristina är fullast på stället och jag pratar danska med en tjej från danmark. Hon är inte övertygad om mina språkkunskaper. Fo' Hilvide!
Jag friar till Lotta, min tutor - TVÅ gånger-. Hon säger nej. Det berodde säkert på hot-rod-chipsringen.
Vi beger oss till staden. Jag har svaga minnesbilder av resan. Dörrvakten vid ettan släpper inte in mig. För full? Jag? You've got to be kidding me! Jag är arg. Tollar runt utanför och berättar åt alla vilket skitställe Ettan är. Efter en timme slipper jag in. Gott så. Jag är kung på dansgolvet med mina Michael Jackson- moves som Maki lärt mig. Efter en halvtimme mår jag illa. Jag vill åka hem. Nästa minnesbild är att jag står och spyr i Emmelinas dike. Rödvinet smakade inte lika gott denna gång. Uscha Uscha. Vaknar nedbäddad i en säng. Jag och Maki hade tydligen slocknat på köksbordet efter en fylle-konversation. Nicke och Bob kan berätta mer om denna händelse.





Edit: fler bilder kommer efterhand :)

Krapulan släpper efter en stund och vi är pizza-sugna. Harrods har den bästa maten i staden.
Emmi joinar oss med sin unge. Jag knycker hans gitarr och komponerar en sång på vägen dit. "The man from Kokkola". En klassiker med gitarrsolon som får ögonen att tåras. Maki hjälper till med bakgrundssång.
Efter maten är det dags att bege sig hemåt till the beautiful landskap of Osterbotten. Vi dumpar Maki i Pargas. Det blir ett tårfyllt avsked.
Inga värre missöden inträffade på väg hem och vi beslöt att göra om denna resa nästa år.


Nu närmast blir det Jakobsdagar med allt vad det innebär. Stay tuned, It's gonna be awesome!

3 kommentarer:

  1. Ni e nog fiina killar ni! :) men Sticky-Icky-Vicky har ingen tatuering.. ;)

    SvaraRadera
  2. Inte kan man ju gö nå annat än hålla med om att det var en toppen resa! Dock har ju "vissa" händelser uteblivit, antagligen för att skydda Joels manlighet (dock kan man ju lite ifrågasätta den efter att man har sitt honom int en utan två gånger i en snövitsdräkt...)

    Men back on the topic! Alltså jag tror att jag aldrig har sitt en mera manlig baywatch springstil en när Joel skulle ta sitt första dopp för dagen. Tänk er följande! en homosexsuell balettdansös med ett ansikts uttryck som ropar "KALLT KALLT KALLT!". Alltså jag lovar att han till-och-med sträkt ut tårna när tog sig fram i vattnet. Det var dock ej nog med detta utan han måst även sträcka ut armarna som när en påbörjar en elegant bugning samt att dessa utsträcka armar rörde sig i vågrät takt med hans höfter... Alltså var f#n var kameran..igen!

    Del två! Maki + Joels midnight talk! Som ni säkert redan har förstått så hade ju Maki och Joel dragit en rejäääl fylla på lördag kvällen (vilket betydde att jag och Bob fick leka lite pappa igen...) Hursomhelst efter många tysta små svordomar lyckade man äntligen få in Joel å Maki i huset, varpå dessa bestämde sig för att hålla ett äkta finskt fylle snack i köket (samt dricka en till öl) Snacket gick dock utpå att de total ignorerade den andre och endast i princip med sig själva (Maki om en räv som gled ur näven och Joel om hur full han var) Efter att de hade snackat på i köket i ett par minuter blev det dödstyst! Vilken ledde till att Papporna måste ju titta till småpojkarna, vilka vi hittade i följande tillstånd. Maik utsträckt och utslocknad över en bänk och i handen hade han en halv drucken öl. På andra sidan hittade vi Joel sittandes på en stol och även han total utslocknad. Av situationen att dömma kunde vi komma fram till följande, Båda två har slocknat på samma gång och i mitten av en mening... Int ska de va lätt int :P

    H: Nicke

    SvaraRadera
  3. D va int "räven" som försvann utan Maki själv... Om han sku ha vari lite nyktrare sku han kanske hållit reda på sitt ragg ;)

    SvaraRadera